زایمان فیزیولوژیک چیست؟

زایمان فیزیولوژیک از شگفتگی‌های طبیعت است که زن باردار با تکیه بر قدرت و تغییرات بدن خود، نوزاد را به دنیا می‌آورد. بنابراین هیچ مداخله غیرضروری در فرایند زایمان طبیعی اتفاق نمی‌افتد. سازمان بهداشت جهانی خواستار حذف مداخلات غیرضروری در زایمان شد تا مادران بتوانند زایمانی ایمن، طبیعی و سالم داشته باشند.

زایمان فیزیولوژیک چیست؟

زایمان فیزیولوژیک با ظرفیت ذاتی بدن مادر و جنین تامین می‌شود و هیچ مداخل غیر ضروری فرایندهای فیزیولوژیک طبیعی را مختل نمی‌کند. بنابراین می‌توان انتظار داشت، مادر و جنین عوارض ناگواری را تجربه نکنند.

ویژگی‌های زایمان طبیعی فیزیولوژیک چیست؟

  • زایمان طبیعی با پیشرفت خود به‌خودی زایمان شروع می‌شود و ادامه پیدا می‌کند.
  • در زایمان طبیعی فیزیولوژیک، نوزاد و جفت به صورت واژینال متولد می‌شوند.
  • با زایمان طبیعی، مادر خون فیزیولوژیک از دست می‌دهد.
  • از شیردهی زودهنگام حمایت می‌کند.
زایمان فیزیولوژیک

فواید زایمان طبیعی فیزیولوژیک چیست؟

بسیاری از افراد گمان می‌کنند زایمان طبیعی، مادر باردار را در شرایط ناگواری قرار می‌دهد و ممکن است سلامت او را به خطر بیندازد. این تصور نادرست است؛ اتفاقاً زایمان فیزیولوژیک پیامدهای مثبت کوتاه مدت و بلند مدت بسیاری بر سلامت مادر و جنین دارد که شامل موارد زیر است.

کاهش استرس با زایمان فیزیولوژیک

یکی از تاثیرات مثبت این نوع زایمان این است که سیستم عصبی غدد درون‌ریز، اکسی‌توسین زیادی ترشح می‌کند تا میزان استرس کاهش پیدا کند. در واقع فرق زایمان فیزیولوژیک با طبیعی این است که امکان دارد در زایمان طبیعی از روش‌هایی برای کاهش درد مادر باردار یا تسریع زایمان استفاده شود. اما زایمان فیزیولوژیک با عملکرد طبیعی بدن و فقط برای افرادی که وضعیت جسمی نرمالی داشته باشند؛ قابل انجام است.

کاهش احتمال آسیب به جنین

یکی دیگر از تاثیرات مثبت زایمان طبیعی این است که به دلیل عدم نیاز به ابزارهای جراحی، احتمال آسیب به جنین کاهش پیدا می‌کند. بنابراین در بارداری پرخطر که مادر به مراقبت‌های ویژه نیاز دارد، نمی‌توان از این شیوه استفاده کرد.

به طور مثال فشار خون بارداری یکی از شرایط ویژه‌ای است که ممکن است مادر باردار در خطر باشد. به خصوص در ماه آخر که در صورت همراه بودن با دفع پروتئین، ممکن است جان مادر و جنین به خطر بیفتد.  

توانایی بیشتر مادر برای پاسخگویی به نیازهای نوازد

یکی از پیامدهای مهم زایمان فیزیولوژیک این است که مادر در معرض داروهای شیمیایی قرار نمی‌گیرد و بهتر می‌تواند به نیازهای نوزاد پاسخ دهد. بنابراین بهبود فیزیکی مادر پس از زایمان بهتر خواهد بود و درد کمتری را تجربه می‌کند.

کمک به وضعیت رشد و تکامل نوزاد

نوزادانی که با زایمان طبیعی فیزیولوژیک به دنیا می‌آیند، رشد و تکامل بهتری دارند و در آینده احتمال ابتلای آن‌ها به بیماری‌های مزمن کمتر است.

البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که هزینه زایمان فیزیولوژیک نسبتاً بالاست که باعث می‌شود برخی از مادران باردار تمایلی به انجام آن نداشته باشند.  

چه عواملی زایمان طبیعی را با اختلال مواجه می‌کند؟

مادران باردار برای بهره‌مندی از فواید زایمان طبیعی باید در معرض عوامل مختل کننده زایمان طبیعی فیزیولوژیک قرار نگیرند.

محیط نامناسب و غیر حمایت کننده

زایمان طبیعی باید در شرایط محیطی مناسبی انجام شود، به عنوان مثال در صورتی که دمای اتاق سرد باشد، نورهای روشنی در محیط وجود داشته باشد، همراهان حمایت‌کننده‌ای در محیط نباشند، مادر باردار نمی‌تواند زایمان موفقی را تجربه کند.

در واقع یکی ازدلایل بالا بودن هزینه زایمان فیزیولوژیک این است که همه بیمارستان‌ها شرایط انجام این نوع زایمان را فراهم نمی‌کنند و فقط برخی پزشکان و بیمارستان‌ها این نوع زایمان را انجام می‌دهند.

مادری که در حال تجربه زایمان طبیعی فیزیولوژیک است، باید مایعات مصرف کند و چیزی بخورد تا انرژی کافی برای زایمان داشته باشد. با توجه به اینکه در فرایند زایمان فیزیولوژیک، از بیهوشی استفاده نمی‌شود، نگرانی درباره ورود محتویت معده به ریه وجود ندارد.

تحرک کافی برای زایمان

یکی از شرایط ضروری، راه رفتن است. به خصوص اگر راه رفتن در آب باشد. زیرا باعث می‌شود، شدت انقباضات کمتر شود و جنین به راحتی در لگن جابه‌جا شود. زایمان در آب یکی از انواع زایمان فیزیولوژیک است که با کاهش درد هنگام انقباضات، شرایط بهتری را برای مادر فراهم می‌کند.

درخواست مشاوره

جهت دریافت هرگونه مشاوره زنان، زایمان و زیبایی نزد خانم دکتر مریم کریمی می‌توانید با شماره‌های زیر تماس بگیرید:

09381446872
۰۹۲۱۹۷۷۹۰۴3

مراحل زایمان موفق شامل چه مواردی است؟

مادر باردار باید به لحاظ ذهنی برای تجربه زایمان آماده شود و بتواند آرامش خود را حفظ کند. به همین دلیل پزشک و ماما در دوران بارداری آموزش‌هایی نظیر تکنیک تنفس ریتیمیک و تکنیک‌های کاهش اضطراب را به مادر باردار آموزش می‌دهند.

همچنین برای مادری که قصد دارد فرزند خود را از طریق زایمان طبیعی فیزیولوژیک به دنیا بیاورد، محیط تاریک و آرامی فراهم می‌شود تا مادر بتواند انرژی خود را برای زایمان حفظ کند. مراحل زایمان طبیعی فیزیولوژیک عبارتند از:

1.     حالت انتقالی در زایمان طبیعی

با پیشرفت درد، دهانه رحم باز می‌شود و میزان جریان خون در لگن افزایش پیدا می‌کند. حتی میزان ترشح اندروفین و اکسی توسین از غده هیپوفیز هم افزایش پیدا می‌کند. درصورتیکه مادر درد داشته باشد، پرستار یا ماما اجازه مداخله ندارند، حتی ممکن است میزان درد به قدری گسترش پیدا کند که مادر باردار در ناحیه شرمگاهی و لگن هم احساس درد کند. زیرا قرار است پیشرفت زایمان به صورت فیزیولوژیک انجام شود.

علائم دیگری که مادر باردار در حالت انتقالی تجربه می‌کند این است که بدن او حالت گردی به خود می‌گیرد، نوک سینه‌هایش تیره‌تر می‌شود و صورتش برافروخته می‌شود و به دلیل پایین آمدن سر نوزاد احساس دفع می‌کند.

۲. خارج کردن نوزاد

لازم نیست پزشک و ماما از هیچ نیروی خارجی برای وادار کردن مادر استفاده کنند. مادر باردار می‌تواند بین دردهای که تجربه می‌کند استراحت کند تا در نهایت نوزاد متولد شود.

۳. تولد جفت

آخرین مرحله زایمان طبیعی بدون درد، تولد جفت است. بعد از خارج شدن نوزاد از واژن، باید به مدت 30 تا 60 ثانیه زیر شکم مادر نگه داشته شود تا قبل از جدا کردن جفت، مقداری خون به بدن نوزاد انتقال پیدا کند. بعد از چند ثانیه مادر این قدرت را دارد که فرزند خود را در آغوش بگیرد. با در آغوش گرفتن نوزاد، هیپوفیز، اکسی توسین ترشح می‌کند و عضلات رحم منقبض می‌شوند. این فرایند طبیعی باعث می‌شود، جفت به صورت طبیعی و بدون خونریزی دفع شود.

برای زایمان طبیعی و فیزیولوژیک کجا مراجعه کنیم؟

دکتر مریم کریمی یکی از پرسابقه ترین متخصصان زنان و زایمان به همراه تیم خود تخصص و مهارت کافی برای حمایت از مادر و جنین طی زایمان طبیعی را دارند و به کاهش سزارین‌های غیرضروری کمک می‌کند.  

جستجو در مقالات

خدمات

عمل سزارین

عمل سزارین

مراقبت‌های بارداری

مراقبت‌های بارداری

زایمان طبیعی

زایمان طبیعی بدون درد

جراحی زیبایی زنان

جراحی‌های ژنیکولوژی

آخرین مطالب

هزینه عمل مونس پلاستی در تهران [1403]

هزینه عمل مونس پلاستی باتوجه به عواملی مانند شرایط بیمار، تکنیک جراحی و تخصص جراح تعیین می‌شود که در ادامه به توضیح بیشتر آن می‌پردازیم.

مقالات مرتبط

هزینه عمل مونس پلاستی در تهران [1403]

تپه ونوس ناحیه‌ای است که در قسمت بالای آلت تناسلی و زیر شکم قرار دارد. این قسمت از بدن اغلب به‌دلیل بارداری و افزایش سن دچار پوست و چربی اضافی می‌شود که برای برخی از افراد ناخوشایند است. عمل مونس پلاستی روشی موثر برای لیفت و بازسازی ساختار مونس پوبیس محسوب می‌شود....

مونس پلاستی (لیفت مونس پوبیس) چیست؟ کاربرد و عوارض

مونس پلاستی (لیفت مونس پوبیس) چیست؟ کاربرد و عوارض

ناحیه تناسلی زنان اغلب با افزایش سن، وزن و مسائل دیگر، دچار تغییراتی مانند چربی اضافی و افتادگی یا شلی پوست می‌شود که برای رفع آن‌ از جراحی‌های مختلفی استفاده می‌کنند. مونس پلاستی یا لیفت مونس پوبیس یکی از روش‌های جراحی زیبایی ناحیه شرمگاهی است که به‌طور خاص بر بهبود...

انواع عمل تنگی واژن چیست؟ | بهترین عمل تنگی واژن

گشادی واژن که بر اثر عوامل مختلفی مانند زایمان طبیعی، بارداری، بیماری، افزایش سن و موارد دیگر بوجود می‌آید زندگی جنسی زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به‌همین دلیل، بسیاری برای حل این مشکل به انواع عمل تنگی واژن روی می‌آورند. این عمل ها با روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد که...

سوالات شما

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *