فشار خون بارداری یکی از پیامدهای احتمالی حاملگی در برخی از مادران است. خوشبختانه این بیماری قابلپیشگیری و درمان است.
بارداری فصلی شیرین در زندگی بسیاری از زنان است. اما برخی بیماریهای این دوران، مانند فشار خون بارداری یا دیابت بارداری میتوانند آرامش خاطر و سلامت زنان و نوزادان را با خطر روبهرو سازند. این بیماریها ممکن است عوارضی هم ایجاد کنند که سلامت زنان را تا پایان زندگی تحت تاثیر خود قرار دهد.
فشار خون بارداری یا حاملگی چیست؟
اگر فشار خون شما در دوران بارداری ۱۴ روی ۹، یا بیشتر باشد، ممکن است دچار فشار خون حاملگی شده باشید. البته زمانی این مشکل بیشتر مورد توجه قرار میگیرد که تا پیش از بارداری، فشارخون شما طبیعی باشد.
فشار خون بالا در بارداری، پس از هفته بیستم حاملگی بروز میکند و میتواند زمینه را برای دچار شدن به مسمومیت حاملگی فراهم کند.
چه عوامل باعث فشار خون بالا در بارداری میشوند؟
عوامل مختلفی مانند موارد زیر پدیدآورنده فشار خون حاملگی هستند:
- اضافه وزن و چاقی
- نداشتن تحرک بدنی
- مصرف سیگار و الکل
- تجربه نخستین بارداری
- سابقه فشارخون در خانواده
- فشار خون پیش از بارداری
- بارداری چندقلو
- سن زیر 18 یا بالای 35 سال
- مبتلا شدن به دیابت بارداری
- برخی بیماریهای خودایمنی
- بارداری با عمل IVF
خطرهای فشار خون حاملگی
خطرهای فشار خون بالا تنها متوجه مادر نیست، بلکه میتواند سلامتی جنین را هم به خطر بیندازد. از این نظر، این خطرها را به دو گروه دستهبندی میکنیم:
خطرهای فشار خون حاملگی برای مادر چیست؟
از خطرهای فشار خون بالا در بارداری، برای مادر باید به موارد مختلفی اشاره کنیم:
بیماری پره اکلامپسی
پره اکلامپسی یکی از عوارضی است که با فشارخون بالا نمایان میشود. این بیماری که مسمومیت بارداری نیز نامیده میشود، میتواند آسیبهای زیادی به بدن شما بزند. کبد، کلیهها و بخشهای دیگری از بدن، با این بیماری دچار آسیب میشوند.
نشانههای بیماری پره اکلامپسی، دفع پروتئین در ادرار، ورم دستها و پاها، سردردهای شدید، بروز مشکلات مختلف در بینایی و احساس درد در بالای شکم است.
از دیگر علائم پره اکلامپسی باید به حالت تهوع، کاهش دفع ادرار، پایین آمدن مقدار پلاکت خون، اختلال در عملکرد کبد، بالا رفتن ناگهانی وزن و تنگی نفس اشاره کنیم.
سندرم HELLP نیز از عوارض پره اکلامپسی است که خود را با بالا رفتن آنزیمهای کبدی، پایین آمدن تعداد پلاکتهای خون و شکستن گلبولهای قرمز نشان میدهد.
بیماری اکلامپسی
یکی از عوارض پره اکلامپسی و فشار خون بالا است که در اثر آن، زن باردار دچار تشنج میشود. از دیگر نشانههای ابتلا به اکلامپسی میتوانیم به انقباضهای شدید عضلانی، از دست دادن هوشیاری و کما اشاره کنیم.
جدا شدن جفت از رحم مادر
یکی دیگر از پیامدهای فشار خون حاملگی است که سلامت شما را با خطر روبهرو میسازد. این مشکل میتواند نقطه پایان بارداری هر مادری باشد.
سکته مغزی
بالا رفتن فشار خون در بدن زن باردار میتواند جریان خون در مغز را با مشکل روبهرو کند و سکته مغزی مادر را در پیش داشته باشد.
نیاز به دارو برای شروع زایمان
یکی دیگر از عوارض فشار خون در دوران بارداری، آغاز نشدن طبیعی زایمان است. اگر شما هم دچار این مشکل هستید، ممکن است برای شروع علائم زایمان نیاز به تجویز دارو داشته باشید.
خطرهای فشار خون حاملگی برای کودک چیست؟
این بیماری، برای نوزاد شما هم خطرهایی به همراه دارد:
مشکلات رشد جنین
به دنیا آمدن نوزادان نارس و وزن زیر ۵/۲ کیلوگرم، یکی دیگر از عوارض فشار خون بالا در بارداری است. فشارخون بالا حتی میتواند باعث مرگ جنین یا مردهزایی شود.
زایمان زودرس
زایمان زودرس مادر یا تولد نوزاد پیش از هفته ۳۷ بارداری، از دیگر عوارض فشار خون حاملگی است. بدیهی است که زایمان زودرس نیز خطرهایی برای سلامتی نوزاد به دنبال دارد.
درخواست مشاوره
جهت دریافت مشاوره و اطلاع از نحوه مراقبت و کنترل فشار خون بارداری نزد خانم دکتر مریم کریمی میتوانید با شمارههای زیر تماس بگیرید:
09381446872
۰۹۲۱۹۷۷۹۰۴3
اقدامات لازم برای کاهش فشار خون بالا پیش از بارداری چیست؟
پیشگیریهای لازم برای ابتلا به فشار خون را بهتر است پیش از تصمیم به بچهدار شدن آغاز کنید.
از بهترین عوامل پیشگیرانه قبل از بارداری، رعایت سبک زندگی سالم است. اگر اضافه وزن دارید، بهتر است وزن خود را پایین بیاورید. تغذیه سالم و مغذی داشته باشید، پیادهروی و ورزش کنید و برای اطمینان از سلامتی خود با پزشکتان مشورت کنید.
اقدامات لازم در حین بارداری
اقدام بسیار مهم در زمان بارداری، کنترل سلامتی شما بهوسیله پزشک متخصص زنان است. در صورت دچار شدن به فشار خون حاملگی، درمانهای مختلفی برای شما وجود دارد که همه آنها باید زیر نظر پزشک انجام شوند.
انجام ورزشهای سبک، پیاده روی و یوگا در زمان بارداری راه دیگری برای جلوگیری از ابتلا به فشار خون بارداری و کنترل آن است.
خوردن خوراکیهای سالم و سرشار از کلسیم، منیزیم و فیبر، گام دیگری برای داشتن بارداری بیخطر و سلامت است. خوردن سبزی و میوههای تازه نیز سلامتی شما در دوره بارداری را تضمین میکند.
خودداری از مصرف سیگار و الکل در زمان بارداری کمک میکند تا دوران حاملگی شما با سلامتی به پایان برسد. توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه نمک نیز سلامتی شما را به خطر میاندازد. پس مصرف نمک را در این زمان، به کمترین اندازه ممکن برسانید.
برای کاهش فشار خون بالا بعد از بارداری چه کارهایی انجام دهیم؟
پس از بارداری، در بیشتر موارد، فشار خون مادر به حالت پیش از بارداری بازمیگردد. اما اگر هنوز هم فشار شما به حالت عادی برنگشته باشد، باید زیر نظر پزشک باشید تا بهصورت دقیق معاینه و درمان شوید.
تشخیص و درمان فشار خون حاملگی نزد دکتر مریم کریمی
خوشبختانه آگاهی شما از بیماری فشار خون بارداری، و پیشگیری و کنترل آن میتواند بارداری بیخطر و سالمی برایتان رقم بزند. بهترین تصمیم برای شما که قصد باردار شدن دارید، یا در هفتههای نخست بارداری هستید، مراجعه به دکتر متخصص زنان، زایمان و بارداری است.
دکتر مریم کریمی در کلینیک خود پذیرای شما است تا پیش از شروع بارداری، در طول ماههای بارداری و حتی پس از آن، همراه و مراقب سلامت شما باشد.
0 Comments