تغییرات هورمونی معمولاً در سه ماهه دوم و سوم بارداری رخ میدهند که همراه با نیازهای رشد جنین است. این امر باعث میشود تا زنان باردار به اندازه 2 تا 3 برابر مقدار طبیعی به انسولین نیاز پیدا کنند. اگر بدن مادر نتواند این مقدار انسولین را بسازد، قند موجود در غذاهایی که میخورد در جریان خونش باقی میماند و باعث افزایش قند خون میشود. به این مشکل «دیابت بارداری» میگویند.
اگر در خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار داشتید، ممکن است پزشک قبل از رسیدن به سه ماهه دوم برای شما آزمایش غربالگری تجویز کند.
دیابت بارداری چیست؟
دیابت بارداری بیماری است که باعث افزایش سطح قند خون مادر میشود و در بانوانی که قبل از بارداری دیابت نداشتهاند ظاهر میشود.
معمولاً 3 تا 5 درصد از زنان باردار به دیابت بارداری مبتلا میشوند.
جفت در دوران بارداری تعداد زیادی هورمون ترشح میکند که برخی از آنها اثرات ضد انسولینی دارند. این هورمونها میتوانند کنترل سطح قند خون را بعد از خوردن غذا برای بدن سختتر کنند. اگر مشکل دیابت دارید، در حالت طبیعی مسئلهای در مراحل زایمان طبیعی نخواهید داشت اما حتماً باید تحت نظر پزشک خود قرار بگیرید.
علائم دیابت بارداری چیست؟
در بیشتر موارد، هیچ علامت یا نشانه قابل تشخیصی از دیابت بارداری وجود ندارد.
برخی از زنان ممکن است افزایش تشنگی یا تکرر ادرار را تجربه کنند.
دیابت بارداری در سه ماهه اول بسیار نادر است و اغلب مادر علائم دیابت بارداری را از خود نشان نمیدهد. رشد بیش از حد جنین یکی از مواردی که در این دوره ممکن است نشان از بیماری مادر داشته باشد.
زنان بارداری که فاکتورهای خطر ابتلا به این بیماری را دارند، مانند توده بدنی بالا یا سابقه ژنتیکی، معمولاً آزمایش خون را زودتر و بین هفته 12 تا 20 ام بارداری (سه ماهه دوم) انجام میدهند. هیچ استاندارد مشخصی وجود ندارد، اما هر چه زودتر آزمایش دهید، اطلاعات بهتری خواهید داشت.
اگر نتایج آزمایش خون نشان دهند که مادر ممکن است دچار دیابت شده باشد، آزمایش دوم که سه ساعت طول میکشد تجویز میشود. در آزمایش دوم، اگر دو نشانگر از چهار نشانگر غیرطبیعی باشند، بیمار مبتلا به بیماری است.
همچنین زنان باردار در سه ماه سوم بارداری آزمایش خون معمولی را برای اندازه گیری خطر ابتلا به دیابت انجام میدهند. خستگی و تشنگی بیش از حد، اختلال در بینایی، عفونتهای پوستی و تکرر ادرار از مواردی است که نشان از احتمال دیابت بارداری در سه ماهه اول در مادر دارد.
دیابت بارداری چه خطراتی برای جنین دارد؟
دیابت بارداری درمان نشده میتواند به جنین آسیب برساند. هنگامی که دیابت بارداری دارید، لوزالمعده برای تولید انسولین بیش از حد کار میکند، اما انسولین سطح گلوکز خون شما را کاهش نمیدهد. اگرچه انسولین از جفت عبور نمیکند، اما قند خون اضافی از جفت عبور میکند و سطح گلوکز خون نوزاد را بالا میبرد. این باعث میشود پانکراس نوزاد انسولین اضافی بسازد تا از شر گلوکز خون خلاص شود.
از آنجایی که کودک بیش از آنچه برای رشد و تکامل نیاز دارد انرژی دریافت میکند، انرژی اضافی به صورت چربی ذخیره میشود. این مشکل میتواند منجر به ماکروزومی یا جنین بزرگ (توده بدنی بیشتر نسبت به یک نوازاد معمولی) شود.
در درازمدت، نوزاد در معرض خطر بالایی برای مشکلات متابولیک، فشار خون بالا، ناهنجاریهای تیروئید و سندرم تخمدان پلی کیستیک قرار دارد.
نوزادانی که با انسولین اضافی متولد میشوند، به کودکانی تبدیل خواهند شد که در معرض خطر خطر دیابت نوع 2 هستند.
دیابت بارداری چه خطراتی برای مادر دارد؟
مادر ممکن است افزایش وزن و افزایش سطح قند را تجربه کند. ممکن است نوسانات هورمونی نیز وجود داشته باشند که میتوانند باعث نوسانات خلقی شوند.
زنان باردار مبتلا به دیابت دوران بارداری معمولاً زایمان سزارین بیشتری انجام میدهند.
همچنین سقط جنین در هر بارداری ممکن است رخ دهد. زمانی که سطح گلوکز در دوران بارداری به خوبی کنترل نشود، احتمال سقط جنین و مرده زایی افزایش مییابد.
مادرانی که از از این بیماری رنج میبرند، احتمال بیشتری دارد که زودتر به دیابت نوع 2 مبتلا شوند، بنابراین باید اقداماتی را برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری انجام دهند.
علاوه بر این، خطر ابتلا به دیابت بارداری برای زایمان مجدد بیشتر است. بنابراین، زنانی که چند بار زایمان کردهاند، در خطر بیشتری قرار دارند. همچنین مهم است برای زایمان طبیعی بدون درد تحت نظر پزشک باشید.
درخواست مشاوره
جهت دریافت مشاوره و اطلاع از نحوه کنترل دیابت بارداری از خانم دکتر مریم کریمی میتوانید با شمارههای زیر تماس بگیرید:
09381446872
۰۹۲۱۹۷۷۹۰۴3
چه مادرانی مستعد دیابت بارداری هستند؟
مشخص نیست به طور دقیق چه چیزی باعث دیابت بارداری میشود، اما احتمالاً عوامل مختلفی در این عارضه مؤثر هستند.
یکی از عوامل میتواند نحوه تهیه و فرآوری غذاها باشد. خوردن غذاهای ناسالم و سرشار از قند فرآوری شده، یک عامل خطر محسوب میشود.
همچنین ممکن است یک عامل ژنتیکی نیز در این بیماری موثر باشد. محققان تعدادی ژن را در مادرانی که به بیماری مبتلا میشوند شناسایی کردهاند که یکی از اعضای خانواده آنها به این بیماری مبتلا بود.
مادرانی با اضافه وزن زیاد نیز مستعد دیابت دوران بارداری محسوب میشوند.
راه های پیشگیری و درمان دیابت در دوران بارداری
در اکثریت قریب به اتفاق، دیابت بارداری میتواند با تغییر رژیم غذایی و اتخاذ یک سبک زندگی سالم بهبود یابد.
اکثر زنانی که دیابت بارداری در آنها تشخیص داده میشود به یک متخصص تغذیه ارجاع داده خواهند شد که میتواند به آنها در دستیابی به یک رژیم غذایی سالم کمک کند.
افراد مبتلا همچنین باید 2 بار در روز سطح گلوکز خود را کنترل کنند که این کار از طریق یک انگشت و دستگاه گلوکومتر انجام میشود.
اغلب اوقات، تنظیم رژیم غذایی بیمار به بهبود وضعیت کمک میکند.
متخصصان توصیه میکنند که بانوان قبل از باردار شدن و تعیین نوع زایمان مانند زایمان در آب به سراغ رژیم غذایی سالمتری بروند. انجام این کار میتواند به بهبود تغذیه و کاهش توده بدنی (BMI) کمک کند تا زنان برای بارداری سالم آماده شوند.
اگر انسولین مصرف میکنید، هرچه کنترل شدیدتری بر سطح قند خود داشته باشید، نتیجه بهتری برای شما و جنین خواهد داشت.
دکتر مریم کریمی از متخصصان باتجربه کشور هستند که در بخش زنان و زایمان سابقه درخشانی دارند. شما میتوانید از قبل، حین و بعد از بارداری زیر نظر دکتر کریمی باشید تا بتوانید حاملگی سالم را تجربه کنید و کودکی زیبا را به دنیا بیاورید.
0 Comments