شروع زایمان، مراحل زایمان طبیعی و چگونگی تجربه زایمان توسط زنان، بسیار فردی است. هیچ دو تولد و زایمانی شبیه هم نیستند، حتی زایمان نوزاد دوم برای مادر میتواند با دفعه اول متفاوت باشد. بیشتر مراحل زایمان طبیعی بین هفتههای ۳۷ تا ۴۲ بارداری اتفاق میافتند.
زایمان معمولاً زمانی شروع میشود که رحم شروع به سفت شدن کرده و خود را برای ایجاد انقباض آماده میکند؛ اما ممکن است علائم دیگری مبنی بر اینکه مراحل زایمان طبیعی در حال آغاز هستند را نیز تجربه کنید. اگر فاصله زیادی با بیمارستان دارید، اگر زایمان اول شما خیلی سریع و زودتر از موعد اتفاق افتاده یا در بارداری و زایمان قبلی دچار عوارضی شدهاید و اکنون نگران هستید، با شروع انقباضهای لگن به بیمارستان مراجعه کنید.
مراحل زایمان طبیعی اندکی با عمل سزارین متفاوت است.
مراحل زایمان طبیعی
هنگامی که زایمان شروع میشود، انقباضهایی در رحم ایجاد میشوند که قطر دهانه رحم شما را تغییر میدهند، بنابراین دهانه رحم شروع به لیز خوردن به طرفین میکند تا فضایی برای عبور کودک از کانال زایمان ایجاد کند.
زایمان طبیعی بدون درد و زایمان در آب چیزهایی هستند که این روزها زیاد میشنویم؛ اما قبل از تمام این موارد باید با مراحل زایمان طبیعی آشنا باشیم.
کانال زایمان شامل موارد زیر است:
- لگن: قسمت استخوانی کانال زایمان
- عضلات لگن
- واژن: بخش نرم کانال زایمان
جنین برای سازگاری و عبور از لگن مجبور است در حین زایمان پیچوتابهایی ایجاد کند.
مراحل زایمان طبیعی به سه مرحله تقسیم میشود که شامل نازک شدن و باز شدن دهانه رحم، پایین آمدن نوزاد از طریق لگن و خارج شدن نوزاد از کانال زایمان است.
در ویدیوی زیر نحوه زایمان طبیعی زیر نظر خانم دکتر مریم کریمی، متخصص زنان، زایمان و زیبایی را مشاهده میفرمایید.
(1) اولین مرحله از مراحل زایمان طبیعی: زایمان زودرس، زایمان فعال و انتقال
مرحله اول زایمان طولانیترین مرحله است و خود شامل سه زیرمرحله فرعی میشود:
- زایمان زودرس (early labor)
- زایمان فعال (active labor)
- انتقال (transition)
مرحله اول زایمان با شروع انقباضات منظم آغاز میشود و با گشادشدن کامل دهانه رحم به پایان میرسد. این مرحله معمولاً ۱۲ تا ۱۸ ساعت است؛ اما طول آن میتواند بهطور قابلتوجهی متفاوت باشد. آغاز مراحل زایمان طبیعی بیسروصدا است و در همه موارد با پاره شدن کیسه آب اتفاق نمیافتد.
قبل از زایمان زودرس، ممکن است علائم متداول مراحل پایانی آمادهسازی بدن خود را مشاهده کنید، از جمله از دست دادن پلاک مخاطی و به دنبال آن مقداری خون روشن، روشن شدن پوست صورت، گرفتگی قاعدگی در کمر و شکم یا انقباضات نامنظم براکستون هیکس.
زایمان زودرس
در اوایل زایمان، انقباضات منظمتر میشوند، به این معنی که با تغییر موقعیت یا فعالیت از بین نمیروند. با چند تست ساده میتوانید متوجه این موضوع شوید:
با سرعت بالا پیادهروی کنید، سپس دراز بکشید و استراحت کنید. اگر انقباضات شما در طول راه رفتن و استراحت ثابت باشد، احتمالاً زایمان شروع شده است.
با شروع انقباضات منظم در اوایل زایمان، دهانه رحم شما فرآیند ریزش (نازک و نرم شدن) و گشادشدن (برای عبور نوزاد) را آغاز میکند.
برای زایمان بار اول، دهانه رحم قبل از شروع گشادشدن باید به میزان قابل توجهی نازک و نرم شود. پزشک یا مامای شما احتمالاً در معاینه واژینال این موضوع را بررسی میکند.
گشادشدن دهانه واژن برحسب سانتیمتر تخمینزده میشود.
10 سانتیمتر نشاندهنده اتساع کامل و پایان مرحله اول زایمان است. با ادامه مراحل زایمان طبیعی، جنین وارد لگن میشود و فشار سر او روی دهانه رحم به گشادشدن آن کمک میکند.
زایمان زودرس زمان خوبی برای استراحت و خوردن غذاهای مقوی پرانرژی است.
میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- قدم زدن
- حمام کردن
- گوش دادن به موسیقی آرامشبخش
- تمرین تکنیکهای تنفس و حفظ آرامش
- تغییر مداوم حالت بدن
زایمان فعال
با شروع زایمان فعال، انقباضات شما به هم نزدیک، طولانی و قویتر میشوند. با شدت گرفتن انقباضات، زمان استراحت بین هر یک کوتاهتر میشود.
به یاد داشته باشید که آنچه در طول هر انقباض احساس میکنید، عضلات قدرتمند رحم شما است که بهطور غیرارادی برای باز کردن دهانه در تلاش است. اگر تا زمان شروع زایمان فعال انقباضات همچنان نامنظم باشد، پزشک یا ماما ممکن است وضعیت جنین را بررسی کند.
برخی از نوزادان به کمک بیشتری نیاز دارند که در موقعیت مطلوب قرار گیرند تا روند زایمان بهطور پیوسته حفظ شود. شما تا شروع روند زایمان فعال فرصت کافی برای رسیدن به بیمارستان را خواهید داشت.
انتقال
انتقال شامل آخرین، شدیدترین و خوشبختانه مختصرترین کشش مرحله اول زایمان است.
دهانه رحم شما در این زمان به گشادشدن کامل نزدیک میشود و انقباضات در اوج شدت خود با دورههای استراحت بسیار کوتاه اتفاق میافتند.
بسیاری از زنان در طول انتقال، افزایش شدید آدرنالین را تجربه میکنند. اثرات این هجوم آدرنالین میتواند شامل لرزش، تعریق و حالت تهوع باشد.
(2) دومین مرحله از مراحل زایمان طبیعی: تولد
هنگامی که دهانه رحم شما بهطور کامل باز شود، جنین میتواند از لگن عبور کند. مرحله دوم زایمان بهطور قابل توجهی کوتاهتر از مرحله اول است؛ اما مانند مرحله اول، مدت زمان زایمان از مادر به مادر و زایمان به زایمان دیگر متفاوت است.
ممکن است برای مادرانی که برای اولین بار زایمان میکنند، زمان بیشتری طول بکشد تا مؤثرترین راه را برای فشار آوردن و ایجاد ریتمی که برای بدن او و نوزادش مفید است، پیدا کنند. بهطور کلی، مرحله دوم از ۱۵ دقیقه تا 3 ساعت طول میکشد.
درخواست مشاوره
جهت دریافت مشاوره و اطلاع از نحوه زایمان طبیعی زیر نظر خانم دکتر مریم کریمی میتوانید با شمارههای زیر تماس بگیرید:
09381446872
۰۹۲۱۹۷۷۹۰۴3
(3) مرحله سوم: تحویل جفت
هنگامی که جنین شما به دنیا میآید، کار سخت زایمان به پایان رسیده و مادر احساس راحتی میکند.
نفس عمیق بکشید، خود را جمع کنید و به کودک خود در آغوش خود خوش آمدید. مرحله تحویل جفت از ۵ تا ۳۰ دقیقه پس از تولد نوزاد ادامه پیدا میکند و در این مدت شما دوباره شروع به احساس انقباض خواهید کرد که نشان میدهد بدن شما آماده تحویل جفت است. این سومین و آخرین مرحله زایمان طبیعی است.
با چند فشار ساده و کمدرد دیگر، باقیمانده جفت از رحم خارج میشود تا منجر به عفونت، خونریزی و مشکلات بعدی نشود. پس از تحویل جفت، رحم آخرین انقباضهای خود را انجام میدهد تا بهاندازه نرمال خود بازگردد.
انجام زایمان طبیعی بدون درد زیر نظر دکتر مریم کریمی
دکتر مریم کریمی جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی، یکی از بهترین و باتجربهترین پزشکان متخصص زنان و زایمان است. با سابقه و مهارت بالا، تشخیص عالی و مسئولیت و تعهد کاری مثالزدنی، در تمام مراحل بارداری و زایمان در کنار شما خواهد بود.
امکان گرفتن نوبت اینترنتی، تلفنی و حضوری از دکتر مریم کریمی فراهم است و شما میتوانید به شماره تلفنهای زیر جهت هماهنگی تماس بگیرید:
09381446872
۰۹۲۱۹۷۷۹۰۴3
0 Comments